"Była już taka miłość, ale nie ma pewności, że to była nasza" Wojcieszka

  • Drukuj
Przemysław Wojcieszek przystąpił do realizacji swojego największego projektu scenicznego. W legnickim teatrze powstanie „Tryptyk wolimierski”. Próby do pierwszej części zaczęły się we wtorek 13 maja. Premierę spektaklu "Była już taka miłość, ale nie ma pewności, że to była nasza", który otworzy sezon teatralny 2008/2009, zaplanowano na 27 września br. Sztuka wystawiana będzie w legnickim Kościele Mariackim.

Doskonale znany legnickiej publiczności autor „Made in Poland” i „Osobistego Jezusa” (tak się składa, że dramaty zrealizowane w Legnicy są jednocześnie największymi sukcesami dramaturgicznymi tego reżysera; obie sztuki są laureatami Ogólnopolskiego Konkursu na Wystawienie Polskich Sztuk Współczesnych) rozpoczął pracę nad pierwszą ze sztuk tryptyku.

Tytuł dramatu "Była już taka miłość, ale nie ma pewności, że to była nasza" to cytat z wiersza „Pewność” Ewy Lipskiej, który śpiewał Marek Grechuta. Cytaty z piosenek będą też tytułami kolejnych części tryptyku: "W tej okolicy jest zbyt uroczyście" i "Będą miejsca w domu i miejsca przy stole”.

- Jeśli projekt się powiedzie, to chciałbym całość tryptyku zrealizować w trzy kolejne teatralne sezony, po jednym spektaklu na sezon. Będzie to seria opowieści, w których mieszam historie zasłyszane w dzieciństwie z fikcją. Losy prawdziwych ludzi wiążę z losami postaci fikcyjnych. Historie opowiadane rodzicom przez dziadków, ja, ich wnuk, opowiadam raz jeszcze. Staram się zrekonstruować świat, którego już nie ma - mówi Przemysław Wojcieszek.

Pierwsza część tryptyku toczyć się będzie podczas wojny w niemieckim Wolimierzu w roku 1942. Cześć druga opowiadać będzie o styku polsko-niemieckim w roku 1946, trzecia toczyć się będzie na sennej prowincji połowy lat 60-tych ubiegłego wieku. Historie będą łączyć się ze sobą, także poprzez fabułę i bohaterów. Ostatnia część tryptyku kończyć się będzie w miejscu, w którym zaczyna się „Osobisty Jezus”.

"Była już taka miłość, ale nie ma pewności, że to była nasza" będzie opowieścią o Paulu, młodym Niemcu, żołnierzu Wehrmachtu,  który wraca z frontu wschodniego na przepustkę do rodzinnego domu. Okropności, które przeżył sprawiają, że postanawia zdezerterować. Bohater jest bowiem przekonany, że gdy wróci na front, to zginie. Ukrywa się, zostaje jednak zdradzony. Drugi motyw dezercji wiąże się z religijnością Paula, który przed wojną wychowywany był przez i na pastora. Podczas przepustki bohater zauważa, że świat, do którego należał, rozpadł się. Co więcej, jego najbliżsi nie są nawet w stanie przyjąć do wiadomości, że opowieści o okropnościach wojny są prawdziwe. Uznają, że po prostu oszalał…

- Paul był ukochanym uczniem pastora, który został aresztowany. Mój bohater podejrzewa, że zadenuncjował go jego następca. I to właśnie między nimi jest napięcie. To oni najbardziej liczą się na scenie, reszta będzie tłem dramatu. W tym sporze chodzić będzie o to, jak wyobrażamy sobie wiarę. Czy jako sprzedaż polis ubezpieczeniowych w zaświaty, czy jako działanie tu i teraz w zgodzie ze Słowem? Będzie to poszukiwanie odpowiedzi na pytanie o miejsce wiary w świecie, który doskonale radzi sobie bez niej – wyjaśnia autor sztuki.

Premierę pierwszego spektaklu, który otworzy sezon teatralny 2008/2009, zaplanowano na 27 września. Sztuka wystawiana będzie w legnickim Kościele Mariackim.

Grzegorz Żurawiński



PRZEMYSŁAW WOJCIESZEK (1974);
reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta

Spektakle autorskie
„Made in Poland” (2004) Teatr Modrzejewskiej w Legnicy
"Cokolwiek się zdarzy, kocham cię" (2005) TR Warszawa
„Osobisty Jezus” (2006) Teatr Modrzejewskiej w Legnicy
„Ja jestem Zmartwychwstaniem” (2007) Teatr Szaniawskiego w Wałbrzychu
"Zaśnij teraz w ogniu" (2007)Teatr Polski we Wrocławiu
"Miłość ci wszystko wybaczy" (2008) Teatr Polonia w Warszawie

Reżyseria
"Dwoje biednych Rumunów mówiących po polsku" (2006) Doroty Masłowskiej w TR Warszawa
„Darkroom” (2006) Rujany Jeger Teatr Polonia w Warszawie

Filmografia
"Zabij ich wszystkich" (1999)
"Głośniej od bomb" (2001)
"W dół kolorowym wzgórzem" (2004)
"Doskonałe popołudnie" (2005)

Najważniejsze nagrody
1999
- Grand Prix dla filmu "Zabij ich wszystkich" na I Festiwalu Filmów Amatorskich w Zielonej Górze
2004 - nagroda jury za najlepszą reżyserię za film "W dół kolorowym wzgórzem" na XXIX Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni
2005 - Laur Konrada na 7. Festiwalu Sztuki Reżyserskiej Interpretacje za "Made in Poland"
2005 - pierwsza nagroda za spektakl i druga nagroda indywidualna za reżyserię autorskiego przedstawienia "Made in Poland" w XI Ogólnopolskim konkursie na wystawienie polskiej sztuki współczesnej
2005 - Paszport Polityki w kategorii "Film"
2007 – Grand Prix I Międzynarodowego Przeglądu Twórczości Telewizyjnej „Prix Visionica” we Wrocławiu za telewizyjną wersję „Made in Poland”
2007 – Nagroda główna, nagroda za najlepszy tekst, nagroda za reżyserię na XIII Ogólnopolskim Konkursie na Wystawienie Polskiej Sztuki Współczesnej za sztukę „Osobisty Jezus”
2007 - Grand Prix i medal Miesięcznika „Śląsk” VII Festiwalu Dramaturgii Współczesnej "Rzeczywistość przedstawiona" w Zabrzu za dramat „Osobisty Jezus”


*************************************************************

"Pewność"

Był już taki egzamin z historii
kiedy naraz wszyscy uczniowie oblali.
I został po nich uroczysty cmentarz.
Nie ma pewności że to był egzamin.
Nie ma pewności że wszyscy oblali.
Jest pewność, że został po nich uroczysty cmentarz.

Była już taka miłość.
Ale nie ma pewności że to była nasza.
Byli już tacy ludzie.
Ale nie ma pewności że to byliśmy my.
Były już takie latające pteranodony.
Ale nie ma pewności że to za naszych czasów.

Był już taki język.
Ale nie ma pewności że nim mówiliśmy.
Było już takie milczenie.
Ale nie ma pewności że to pomiędzy nami.

Był już koniec świata.
Ale nie ma pewności że to naszego świata.
I został po nim uroczysty cmentarz.
Jest pewność że został po nim uroczysty cmentarz.

(ten wiersz Ewy Lipskiej śpiewał Marek Grechuta)