• Zanim chłodem powieje dzień
  • Popiol i diament
  • Krzywicka/krew
  • Psujesz trochę humor
  • Zabijanie Gomułki
  • Biesy
  • MAKBET
  • Wierna wataha
  • Polowanie na Snarka
  • Orkiestra

Gazeta Wrocławska: laury dla Polskiego i Modrzejewskiej

Wrocławski Teatr Polski dostał główną nagrodę w konkursie Ministerstwa Kultury oraz Instytutu Teatralnego im. Raszewskiego. Za wystawienie klasyki. O sobotnim werdykcie „Klasyki Żywej”, ale też o laurach dla legniczan pisze Małgorzata Matuszewska.


Teatr Polski jest najlepszy w inscenizacji dawnych dzieł literatury polskiej. W konkursie „Klasyka Żywa” został uhonorowany Nagrodą Główną im. Wojciecha Bogusławskiego (150 tys. zł) za spektakle „Dziady. Części I, II, IV i wiersz Upiór” oraz „Dziadów część III” Adama Mickiewicza.

Ich reżyser, Michał Zadara otrzymał dodatkowo 10 tys. zł. Taką samą kwotą nagrodzono Bartosza Porczyka za rolę Gustawa-Konrada w „Dziadach”. Natomiast 4 tys. zł otrzymał Wojciech Ziemiański, Stanisław August w „Termopilach polskich” i Kapral w „Dziadach części III”.

W tym samym konkursie ministerstwa nagroda specjalna im. Hebanowskiego trafiła do Teatru im. Modrzejewskiej w Legnicy (100 tys. zł) za spektakl „Car Samozwaniec, czyli polskie na Moskwie gody” Adolfa Nowaczyńskiego w reżyserii Jacka Głomba.

Robert Urbański dostał 10 tys. zł za opracowanie dramaturgiczne tego spektaklu, Witolda Jurewicza nagrodzono taką samą kwotą, a 4 tys. zł dostał Paweł Wolak, kreujący Kniazia Szujskiego.

Anna Met, scenografka „Bram raju” we wrocławskim Teatrze Współczesnym, dostała 10 tys. zł za najlepszą pracę.

(Małgorzata Matuszewska, „Za co resort kultury nagrodził Teatr Polski”, Polska Gazeta Wrocławska, 30.11.2015)

Udostępnij

Szukaj

Kłapanie dziobem

Archiwum

<< < listopad 2015 > >>
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
           

Zaloguj

Statystyka

Dzisiaj17
WSZYSTKIE1219371
Informacje o plikach cookie
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...